Posted in Okategoriserade
14 januari, 2019

Inspirationsresa!

I december hade föreningen en sista träff för 2018, där vi träffades i Östersund och for på en utflykt för att bl a se ett orört hus från 1826 i Lungre där bl a Jamtlis antikvarie Björn Olofsson samt målarmästare Björn Andersson-BRA kulturmåleri, är inblandad för restaureringen av huset, som är tänkt att användas i kommersiell verksamhet.

I Lungre bor familjen Jonmeister och där vill man skapa en verksamhet på gården. Ett av husen är i princip orört sedan 1826 och skall genomgå en varsam anpassning till turistisk verksamhet, vilket förpliktigar. En inte helt enkel omvandling som kräver sina färdigheter. Därför är Jamtlis antikvarie Björn Olofsson och BRA kulturmåleri´s Björn Andersson inkopplade, så att allt blir rätt. Och frågeställningen är verkligen befogad: gör man ingenting så blir detta vackra hus stående endast för familjens beskådan och ödet är ovisst. Vill man visa upp och använda huset så krävs åtgärder och då är frågan hur mycket man kan göra och vad man skall göra. I huvudsak tänker man att det skall vara reversibelt. Nu är också byggnaden ett byggnadsminne, vilket ger ett skydd enligt kulturmiljölagen. Här blev det intressanta diskussioner i gruppen!

Efter Lungre for vi österut förbi Stugun ett stycke till Strånäset, som är ett av jämtlands fina byggnadsminnen, med sina 14 kakelugnar, 6 inglasade balkonger och 1000 glas, är det en fantastisk byggnad med tillhörande hönshus, byggt som en oktagon med kamin i centrum! Här finns också en stor ladugård med värmekanalsystem inmurat i väggarna! Ett åtgärdsprogram finns och vi väntar på att ägaren Karl-Erik skall säga ok till igångsättning!

Nu ser vi fram emot 2019 som kommer bjuda på mycket roliga saker. Börja med att skriva upp 25-26/5 för då är det vårmarknad på Jamtli där nätverket är representerat med många av företagen som är medlemmar.

Väl mött!

Mats

Comments & Reviews

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.