Posted in Okategoriserade
28 september, 2018

Uppstartsmöte i Stiklestad

ByggnadsvårdMitt är part i det nya INTERREG-projektet “Traditionellt hantverk och hållbart byggande i Nordens gröna bälte”. Som part är vi med att föra fram hantverket och hållbart byggande i vår region, från kust till kust. Projektägare är Jamtli på svensk sida och TFU (Tröndelag Forskning och utveckling) på norsk sida. En presentation av projektet finns här. Totalt är det 18 parter som t ex sågentreprenörer, byggherrar, projektledare, muséer etc. Stiklestad Nasjonale kultursenter är en intressant part me deras hantverkare som innehar mycket kunskap om trä och smide sedan medeltiden. Här finns bl a ett långhus, 36 m långt, som de byggt med gamla traditioner och verktyg, som muséet använder dagligen bl a för historieförmedling.

Medeltidsgården Stiklastadir

Under vår träff hade Kai Johansen och Per Steinar Brevik samt Öystein Viem, hantverkare på Stiklestad, ordnat med en workshop i olika stationer där deltagarna fick prova på hantverk; stockspräckning, bilnig av stock på trönderskt vis och hyvling av golvplank med pjål.

Kai Johansen och Per Steinar Brevik berättar om olika yxor
Projektledare på norsk sida, Torgunn Sollid använder en “pjål” (skave)

Under ett kvällspass berättade Per Steinar om byggande av “gesteloftet” och dess “drombegang” och vi fick insikt i vilket enormt arbete som ligger bakom dessa fantastiska hus.

Per Steinar

På kvällen bjöds vi på ett fantastiskt gästabud och skådespel med väldigt god mat, där den ena goda rätten avlöste den andra, totalt 7-9 rätter (om jag minns rätt!

Th ser vi Lars Börre och Ida i roller som medeltidsparet som tagit emot oss i deras hem.

Einar Strand från fylkelskommunen förevisade hur man bilar en stock på tröndelagsvis. Einars ansvarsområde innebär ofta resor till Sörgjaeslingen, där han är tillsynsman för byggnaderna på öarna, som idag är skyddade. 

 Einar Strand använder tidsenliga verktyg då stocken mäts i lod.

Comments & Reviews

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.