0
12 december, 2017

Bygg & bevar möte i Oslo!

Förra vecka avslutatdes med att vi deltog på ”Byggogbevar´s” möte om Byggningsvernsenter i Norge, där alla sammanfattade deras verksamhet och framtidstro, vilket var väldigt bra information för oss på Jamtli men även för oss inom byggnadsvård i Sverige. Drygt 150 personer samlades i Litteraturhuset i Oslo. I det kommande projektet som Jamtli söker är ett Byggnadsvårdscenter på Jamtli i Östersund, ett av målen. Idag jobbar Jamtli väldigt mycket som Byggningvernsenterna gör med egna antikvarier, hantverkare och kurser etc.

Något som är intressant är tillgången på kompetenta hantverkare, något som vi även upplever i Sverige men kanske inte har lika mycket fokus på. En hake är utbildningar: de flesta utbildningar inom byggnadsvård idag kräver högskolekompetens, vilket enligt min uppfattning många hantverkskunniga saknar.

Jag har senaste tiden mött 2 personer som sökt men inte kommit in och de har valt att utbilda sig utomlands istället, vilket iof är bra för de vill verka i Sverige! Men utbildningar utan krav på betyg är önskvärt i kombination med lärlingsplatser och här har ju de styrande lovat att lärlingsplatser skall tillbaka. Vad hände? Flera företagare har uttryckt att de gärna tar emot lärlingar men de önskar en ersättning för den tid det tar att just bli en bra arbetsplats för en lärling.

Här är Harald Ibenholt från Riksantikvarien med en intressant presentation.

Kulturhistoriska miljöer är lönsamt!

Vi måste också göra våra politiker uppmärksamma på att kulturminnen och kulturhistoriska miljöer är ett stort värde om man ser rent ekonomiskt (vilket politiker gör) och här ett urklipp från RA i Norge:

Alt i alt bidrar kulturminner årlig med 45,8 milliarder kroner i produksjon. Det vil si nærmere 2 prosent av brutto nasjonalprodukt. Det totale bidraget til sysselsettingen er 25 440 arbeidsplasser eller omlag 1 prosent av samlet sysselsetting i Norge. Tallene burde overbevise dem som til nå har ansett kulturminner som en utgiftspost. Det er penger å tjene på kulturminner, for eiere, lokalsamfunn og for nasjonen Norge. Kulturminner er rett og slett en god investering for samfunnet vårt.

Jag skulle vilja påstå att våra politiker i Östersund inte förstår värdet av kulturhistoria som gång på gång beviljar rivning hellre än bevara. Varför är det så intressant att vara entreprenörer till lags över att säga nej och stå rakryggad för ett bevarande av de få byggnader vi faktiskt har kvar i framför allt centrum?

Det är faktiskt så att kommunens egna utredning föreslår, å ena sidan, att vissa byggnader skall beläggas med rivningsförbud, å andra sidan beviljar man rivning av samma byggnader!

Ha det gott//Mats

 

Tagged with: , , , , , , , ,

Comments & Reviews

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.