0
Posted in Okategoriserade
15 november, 2019

Vi vann!

En privat fastighetsägare vill riva två fastigheter i centrala Östersund. Länsmuseet sade nej, Länsstyrelsen sade nej och kommunens tjänstemän sade nej. Då överklagar Östersunds kommun till regeringsrätten, där man nu förlorade (måste läsa utslaget). “Skomårtenhuset” (byggt någon gång före 1860 är ett av de äldsta i Östersund) och gamla “Gärdin & Perssons” hus i centrala Östersund blir kvar. En triumf för oss som gillar vårt kulturarv! Och en knäpp på näsan för politiker och stadsarkitekten.

Min personliga åsikt är att det är skämmigt att agera så här. Regeringsrätten säger med etta -“Skärp er däruppe på landet och lyssna på de som vet i era egna korridorer och kom inte till oss o gnäll”.

Det är så tydligt att vissa fastighetsägare och entreprenörer får göra som de vill och i maktens korridorer bockar och bugar man samt breder ut röda mattan. fastighetsägarens föregående framfart i samma kvarter för några år sedan, resulterade i att en äldre byggnad revs och endast en timmervägg blev kvar trots att man hade restriktioner och skulle tillämpa varsamhetsprincipen! Väggar med målningar på timret försvann till kommunens värmeverk och en modern regelstomme byggdes. Moderna, urfula fönster i olika mått monterades och en vacker byggnad var död. Inget vite, ingen knäpp på näsan från kommunen där Maria Boberg berättade för mig att entreprenören och fastighetsägaren skyllde på varandra!! Pinsamt tycker jag.

Det sista jag jag gjorde i just detta fall, var att fördröja ärendet genom att föreslå “Skomårtenhuset” som byggnadsminne till Länsstyrelsen, som då måste utreda saken samtidigt som inga andra beslut får tas gällande rivning eller ej. En långsam process som iaf retar gallfeber på en rivningsivrig fastighetsägare även om det tills slut skulle bli rivning och inget byggnadsminne. Nåja, jag firar och hoppas ni är med mig!

Comments & Reviews

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.